donderdag 29 december 2011

29 december 2011 Sol 12

Vandaag weer iets langer geslapen dan normaal. We namen uitgebreid de tijd om samen te ontbijten. We genieten telkens van elkaars gezelschap en de aangename en heel dikwijls humoristische conversaties. Het klikte van bij de start en we hebben het zo kunnen houden. Het afscheid zal zwaar worden, weet ik zeker.

Wat zal het vreemd aandoen eens de simulatie is afgelopen en we terug naar het normale dagelijkse leven en de bewoonde wereld moeten terugkeren.  Geen geluid meer van pompen of andere apparatuur en geen indrukwekkend zicht meer vanuit mijn kamer.
EVA 20 vertrok pas iets voor 10:00 pm. Leandro en Victoria gingen op verkenning richting North Pinto Hills, een gebied die zij nog niet hadden bezocht. Een van mijn doelstellingen is dat iedereen de kans moet krijgen om alle interessante locaties te bezoeken. Het gebied waar het station is opgesteld is zo indrukwekkend dat je na elke bocht of heuvel weer een ander soort landschap te zien krijgt. Er is hier zoveel te zien en je krijgt daar nooit genoeg van.

Aster zou aanvankelijk deel uitmaken van deze crew, maar zoals eerder vermeld hadden we besloten vandaag de experimenten op video op te nemen voor een van onze sponsors Educational Innovations. Doelstelling is enkele populaire fysica experimenten te demonstreren met het indrukwekkend silhouet van de hab op de achtergrond. Het weer was terug uitstekend met veel zon en weinig wolken. Aster was de ideale presentator en zijn ervaring als edutainer van Technopolis was duidelijk merkbaar. Zowel in het Nederlandse als het Engels. Het eerste deel bestond uit een demo van de 'Wind Tube', een demonstratie van het principe van  Bernouilli. Dan hadden we de 'outside dectector' en als laatste de 'Solar Tube'. Het was een 'amazing view' om te zien hoe de bijna 20 meter lange luchtbuis opsteeg juist voor de hab en het was ook een hele toer om deze onder controle te houden. We lieten het experiment wel een half uur lopen. Mooie beelden en foto's werden genomen.

Kort voor het beëindigen van de demo verscheen een Jeep bij de hab met vier bezoekers. We dachten eerst dat het mensen van Mission Support waren, maar tot onze verbazing bleken het Amerikanen te zijn die een zestigtal mijl verderop woonden en een bezoek brachten aan het gebied. Ze hadden weet van een station die hier zou gevestigd zijn maar wat dit voorstelde wisten ze niet. Aster gaf hen een korte demo van onze experimenten en ik liet hen even het labo zien. Ook Leandro kreeg het bezoek van de 4 'aliens' terwijl hij zijn robot opnieuw aan het uittesten was. Het bezoek duurde amper 20 minuten en als souvenir gaven wij hen enkele kleine attributen van de experimenten.

Vandaag maakten we ook onze crewlabels die we op onze kamerdeur kleefden, dewelke een traditie is in de hab. Aster en mezelf maakten van de gelegenheid gebruik om nog enkele persoonlijke foto's te nemen in onze uitrusting bij de ingang van de hab.


In de namiddag voerden David en Karon de tweede EVA van de dag uit. David had nog een laatste locatie te doen voor zijn geologisch onderzoek. Karon nam vanop afstand enkele mooie foto's van onze Solar Tube.

In tweede deel van hun EVA bezochten zij nog het gebied van Candor Chasma, dewelke Aster, Victoria en mezelf morgen zullen bezoeken.

Zoals eerder vermeld testte Leandro opnieuw zijn robot uit na enkele wijzigingen in de software te hebben aangebracht. Mijn camera bevindt zich nog altijd op de grijparm en maakte al indrukwekkende beelden. Leandro vertelde me dat hij nog andere robots had voorzien om hier te testen, maar door de te korte voorbereidingstijd kon hij niet tijdig over alle onderdelen beschikken. Met telefoontjes op weg naar Utah probeerde hij nog alle onderdelen hier te krijgen maar tevergeefs. Dit is dus ook een van de problemen bij de selecties. Je krijgt pas twee maanden voor vertrek te horen dat je geselecteerd bent. Dit is meestal te kort om je vooropgesteld programma nog tijdig klaar te krijgen.

Er was vandaag een herstelling nodig aan een van de backpacks. Een luchtslang had het begeven. Engineer Leandro lostte dit professioneel op met de assistentie van Aster. Iedereen helpt hier iedereen, nog een doelstelling die ik aan het begin van de missie had vooropgesteld.

We hebben beslist om morgen toch nog twee korte EVA's te doen. David, Karon en Leandro in de voormiddag met een lange voettocht naar Skyline Rim en Aster, Victoria en mezelf kort na de middag met een bezoek aan het indrukwekkende gebied van Candor Chasma. Aster en mezelf zullen ook nog de rest van de fysica experimenten opnemen in het lab en daarna zullen we aan de opkuis beginnen. Vanavond was de toegang tot het internet weer bijzonder slecht. Het nam uren in beslag om onze rapporten door te sturen. Morgen rest mij de zware taak om een eindrapport te schrijven. Maar ook hier zullen we de koppen bij elkaar steken. De laatste etappe gaat morgen van start. We zullen nog een laatste maal het beste van onszelf geven en zoals dat al de hele missie het geval was zal ik hiervoor niemand moeten motiveren. Let's go one more time!

2 opmerkingen:

  1. Beste Nicky,
    Leuk deze uitgebreide blog te lezen en vooral het enthousiasme erin.Nog een prettig eindejaar gewenst.Phil-Oostende

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Nicky

    Het was fijn om je te volgen via je blog. Het was een heel interessant project. Prettig eindejaar and have a safe trip home! Bart

    BeantwoordenVerwijderen