zondag 18 december 2011

18 december Sol 1

Ondanks alles een redelijk goede nachtrust gehad. Mijn taak was samen met Aster het ontbijt klaar te maken. De vorige avond hadden we nog beslist een brood te bakken en de broodmachine opgestart. In het midden van de nacht weerklonk het biepgeluid die aangaf dat het brood klaar was. Om de rest van de crew niet te storen heb ik dan maar de machine omstreeks 3uur uitgeschakeld.
Het was bitter koud en had hard gevroren. Het aankleden van de crew (suit-up) werd gestart om 7:45. De eerste EVA nam een aanvang om 8:28. Karon was de eerste die voet zette op "Mars". De uitstap zou 1u30 duren.
David stippelde de route uit aan de hand van satellietbeelden. Karon nam grondstalen, David deed geologisch onderzoek en werd bijgestaan door Leandro. Deze laatste beschikte over en GPS-systeem die hun route zou op kaart plaatsen.
Na de middag was het dan onze beurt. Onze eerste EVA zou vooral een verkenning van de omgeving worden, inclusief het nemen van waterstalen door mezelf voor een eerste analyse en enkele bodemstalen door Victoria en mezelf voor respectievelijk het onderzoek naar micro-organismen en als bodem voor de zaadjes te kweken voor het Greenhous programma. Aster zou een helmcamera uittesten.

Ik had gekozen voor een gevarieerd parcours, met zowel het beklimmen van enkele heuvels als het onderzoeken van rivierbeddingen en kliffen. Voorlopig werd gebruik gemaakt van het GPS systeem van Leandro. Morgen testen we het trackingsysteem van Traxgo uit. Hierbij een kaart van de route die we vandaag hebben afgelegd.

Met de ruimtepakken is het moeilijk en soms gevaarlijk werken. Je moet goed uit je doppen kijken waar je loopt en soms beslaat het plexiglas van je helm. Gelukkig was in de namiddag de temperatuur gestegen tot boven het vriespunt, wat de taak iets eenvoudiger maakte.
De camera van Aster bleek goed te werken en het systeem was uitermate stabiel.
Enkele sfeerbeelden:
Ik denk dat deze beelden een mooi voorbeeld geven van wat een EVA inhoudt. Leven als een ruimteverkenner en onderzoek doen in een Mars-vergelijkende omgeving. Iedereen had na deze eerste uitstap een brede smile op hun gezicht en was zeer onder de indruk.
Morgen zit ik in de eerste EVA van de dag. Dit betekend uit bed om 7:00, ontbijt om 7:30 en start EVA omstreeks 8:30. We verkenner verder de omgeving en we zullen ditmaal gebruik maken van het tracking systeem van Traxgo en hopen nog enkele waterstalen te nemen. Tot morgen, tenminste als het internet het niet laat afweten. Slaapwel vanuit de hab!

17 december richting Hab

Het heeft even geduurd eer ik mijn blog kon aanpassen. De internetverbinding in de hab is heel pover en al tijdens de eerste avond hadden wij onze limiet overschreden. Resultaat, onmogelijk om nog op een normale manier te werken. Met veel moeite kon een mailtje verstuurd worden. Maar dit terzijde.
Gisteren was het dan zover. Na een reis van ongeveer 24 uur, met tussenstops in Washington en Denver, kwamen we aan in Grand Junction. Het stadje waar we de eerste nacht nog in het Best Western Sandman hotel konden doorbrengen. Karon haar vlucht was uitgesteld en arriveerde pas iets na middernacht. Veel nachtrust hadden we dus want om 7u30 stond het ontbijt op het programma en om 8:30 moest ik de huurwagen afhalen op de luchthaven. De grote Ford 4X4 zat afgeladen vol met bagage en we moesten nog vracht en voedselpakketten oppikken in Hanksville.
Het weer was koud maar droog en zonnig en de rit naar Hanksville verliep dan ook uitstekend.
Aankomst in Hanksville 11:30. In Hollow Mountain, een benzine station met winkeltje uitgehold in een rotswand, moest materiaal voor experimenten worden opgepikt. De weerballonnen en de doos met schoolexperimenten waren reeds opgestuurd en aangekomen. Even verderop, in Bull Market, waren enkele grote dozen met voedsel voorzien. Met de grootste moeite kregen we die nog in de wagen. Daarna de laatste rit naar de hab. Met mijn deelname van vorig jaar wist ik nog perfect waar deze zich bevond. Aankomst aan de hab om 12:30 zoals voorzien.
Na een kort briefing vond de crew change-over plaats en vertrok crew 108 om 14:00 terug naar Grand Junction. Hun taak was volbracht, voor MDRS 109 begon de simulatie.

Er werd een korte briefing gehouden waarin de taken voor de eerstvolgende dagen werden verdeeld. Dankzij de medewerking van Karon werd een taakverdeling opgesteld inzake koken, afwas en EVA crew samenstelling. EVA staat voor ruimtewandeling. Omwille van het goede weer, beslisten we om de volgende dag meteen met de EVA's te beginnen. Een crew in de voormiddag met Karon, David en Leandro, terwijl Aster, Victoria en mezelf in de hab zouden blijven als capcom en om enkele zaken op orde te stellen, zoals een inventaris van het aanwezige voedsel.