woensdag 21 december 2011

21 december 2011 Sol 4

Vierde dag op Mars. Vandaag iets langer geslapen, hoefde dit keer geen ontbijt klaar te maken. We beslisten om vandaag niet onmiddellijk op EVA te gaan en te wachten tot de bevoorrading kwam met brandstof en water. We namen voor het ontbijt uitgebreid de tijd. En dit bleek de juiste beslissing te zijn. Iedereen leek wat vermoeid.

In de voormiddag maakten we van de gelegenheid gebruik om enkele crew foto's te nemen en de stemming zat er dan al goed in. Er werden soms hilarische foto's genomen. Een portie humor blijkt heel belangrijk te zijn tijdens deze simulatie. De sfeer is dan ook uitstekend.
Na de fotoshoot besloot ik enkele experimenten op te starten in het lab. Het drinkwater werd geanalyseerd op geleidbaarheid en zuurstofgehalte. Daarbij maakte ik dankbaar gebruik van de meetsensoren van de Vlaamse Milieu Maatschappij. Dankzij de korte training die ik gekregen heb in Oostende verliep de meting vlekkeloos. Ook studente biologie Victoria was benieuwd en hielp bij de metingen. Dezelfde analyse gebeurde ook met een staal gesmolten sneeuw die we de voorbije dagen bij een EVA opgepikt hadden.  De voorlopige resultaten voor het drinkwater: 494 µS/cm,11,7°C, 8,20 mg/L, 12,4°C, 90,3%; voor de sneeuw: 93,9 µS/cm, 8,6°C, 9,17 mg/L, 8,5°C, 92,3%.

Morgenvoormiddag ben ik samen met David en Aster ingedeeld bij de eerste EVA. Naast bodemstalen met David zullen we dit keer ook de waterplas bezoeken en stalen nemen voor analyse. Benieuwd wat daarvan de resultaten zullen zijn. De EVA's worden telkens in kaart gebracht en met satellietbeelden vergeleken. David beshikt hiervoor over gesofisticeerde software.
Nog voor de middag begon ik ook aan mijn greenhouse project. Zaden kweken in een mengeling van bodemstalen met perlite, met een systeem om op de bodem water en meststoffen toe te voegen. Hierbij maak ik gebruik van twee soorten basilicumzaden, Nasa space seeds en earth based seeds. We hopen in de loop van volgende week resultaten te zien.
Kort voor de middag viel plots de stroom uit. Bleek dat Don Lusko, onderhoudsman voor de hab, de generator aan het onderhouden was. Hij laat nooit weten wanneer hij komt en heeft nooit contact met de crew en noemt zich dan ook 'The Ghost'. Hij bracht ons de nodige brandstof voor de ATV's. Later in de namiddag zouden we nog bevoorraad worden met water.
David bakte nog voor de namiddag een brood en deed dat opnieuw in de namiddag. Het was dan ook 'cooking day'. Dus mochten we het voedsel kiezen en mengen met andere ingrediënten. Leandro maakte een lekkere Tortilla soep met groenten, stukjes vlees en aardappelen. We moeten ons elke dag wegen en ik ben al wat gewicht kwijtgeraakt.
In de namiddag namen we nog wat crewfoto's buiten aan de hab en gingen we met een deel van de crew op een korte EVA te voet en in de omgeving van de hab. Er werd 4,5 km afgelegd waarbij de radio uitgebreid werd getest en niet goed werd bevonden. We konden elkaar amper verstaan en met Capcom in de hab was helemaal geen contact mogelijk. Vreemd dat we hier over zulke slechte communicatiemiddelen beschikken. Nochtans een noodzaak voor een veilige simulatie.
In de vooravond begon het hard te waaien en werd het bewolkt. Morgen vervolgen we terug ons vooropgesteld programma voor deze week, één EVA in de voormiddag en één in de namiddag. Tenminste als het weer het toelaat. In de weerberichten zou er sneeuw op komst zijn. Misschien een witte Kerst op Mars. We hebben alvast de kerstverlichting opgehangen. Good night en met de groeten van mijn 'fantastic crew'!