dinsdag 20 december 2011

20 december 2011 Sol 3

We zitten inmiddels aan Sol 3 (Marssimulatiedag 3). De tijd gaat heel vlug voorbij en dat komt omdat er zoveel te doen en te zien is. De inburgering in de hab begint vlot te draaien. Iedereen kent zijn taak en voert ze nu bijna automatisch uit. De samenwerking is gewoon uitstekend. Er is vriendschap en begrip en wat belangrijk is een grote wil om er samen een mooie en interessante missie van te maken. Iedereen heeft zijn inbreng en kan zijn ideeën naar voor brengen en dat blijkt goed te werken. Ik gebruik dan ook niet graag het woord commander. Maar er moet iemand de verantwoordelijkheid nemen en dit doe ik dan ook met plezier. Deze manier van werken had ik ook vooropgesteld.
Hoe verder we in de simulatie zijn, hoe beter ik me voel. Alle ongemakken van de begindagen zijn verdwenen. En wat belangrijk is, het weer is nog altijd fantastsich. Elke dag staan er twee EVA's op het programma en telkens gaan we verder op verkenning. In zoverre zelfs dat we door onze voorraad brandstof heen zijn en we nog altijd niet bevoorraad werden. Twee dagen geleden was het lage brandstof niveau al doorgegeven. We hopen dat deze morgen geleverd wordt anders moeten we de EVA van morgennamiddag afgelasten. Aster, Karon en mezelf hebben vandaag 27 km afstand afgelegd op zoek naar water. Op de kaarten stonden enkele plassen aangeduid maar we konden deze vandaag niet vinden omdat de wegen soms onherkenbaar zijn. Met de GPS van Aster probeerden we deze opnieuw in kaart te brengen. Na contact vanavond met Mission Support blijkt nu dat we die wegen niet meer mochten gebruiken wegens te gevaarlijk, nochtans staan ze op de kaarten vermeld. De volgende EVA's zullen dus anders moeten ingedeeld worden. Het trackingsysteem van Traxgo ontvangt jammer genoeg geen signaal in dit verlaten gebied, maar we blijven proberen.
Het landschap was terug adembenemend, je krijgt daar nooit genoeg van. Wij zijn nietig tegenover deze enorme rotsen en gesteenten.

Op verschillende plaatsen vinden we soms eigenaardige items. Gisteren de moscovite, vandaag naast een uitgedroogde rivierbedding enkele stukken calcite. Op de foto zie je het calcite glinsteren in de zon.
De tweede EVA crew met David, Leandro en Victoria, werd een afstand van 22 km afgelegd. Er werden opnieuw bodemstalen genomen met de penetrometer.

Victoria nam enkele kleine bodemstalen om in het lab te onderzoeken naar organismen. Jammer genoeg kunnen nog niet alle onderzoeken in het lab gebeuren omdat er nog toestemming moet verkregen worden van het Science team, en die blijken nu moeilijk te doen. Heel vervelend voor Karon en Victoria die daardoor zeer beperkt zijn in hun research.

De Greenhab is sinds het begin van dit seizoen niet meer in gebruik, dus wordt het water ook niet meer gerecycleerd en kunnen we hier ook niet de vooropgestelde waterstalen nemen. We zullen waarschijnlijk ook de weerballonnen niet kunnen oplaten omdat de helium ontbreekt. Morgen doen we wel een analyse van het drinkwater en maak ik eindelijk werk van het planten van de zaden. Je staat versteld hoe weinig tijd je nog overhoud na de EVA. Er moet eten klaargemaakt worden, rapporten geschreven, de crew die op EVA gaat helpen aankleden en daarna opnieuw klaar staan als ze binnenkomen. Daartussen is er bijzonder weinig tijd voor iets anders.
Sinds zondag loopt ook de voedselstudie. Het was de eerste dagen even wennen van wat mocht en niet mocht gekookt worden. Er is dus veel gedroogd voedsel bij maar ook heel wat snacks. We missen vooral verse groenten en wat vlees. Soms is er voor een hoofdmaaltijd alleen maar soep en wat tortilla met pinda butter, heel eigenaardige combinaties.

We ondervinden dat we na de maaltijd nog met honger zitten en de voorraad is beperkt. Iedere avond moet een uitgebreide vragenlijst worden ingevuld. Maar deelnemen is zich aan de regels houden en daar moeten we het mee doen.
Indien we morgen niet bevoorraad worden met brandstof zullen we als alternatief met de hele crew in de omgeving van de hab op EVA gaan. We zouden van de gelegenheid gebruik maken om een crewfoto te nemen. Voor de volgende dagen wordt wat sneeuw voorspelt, wellicht starten we dan met het labowerk en de experimenten van Teachers Source. We beschikken nu al over 1800 foto's en videobeelden. Die zullen later in een picasa webalbum geplaatst worden. Tot morgen.