vrijdag 23 december 2011

23 december 2011 Sol 6

Vandaag weer volop zon, al zijn de temperaturen hier bij deze periode zeer laag met vorige nacht -16°C en overdag ongeveer 5°C. En daarbij ook nog het feit dat de verwarming gedeeltelijk defect is. In het labo werken is bijna onmogelijk wegens te koud. Don Lusko, onderhoudsman van de hab en bevoorrader van water en brandstof, heeft vandaag opnieuw geprobeerd om dit te herstellen, zonder resultaat. Bij het opstarten ontstond er teveel CO2 en de detectoren sloegen alarm. Wellicht morgen zal nog een poging ondernomen worden.
Vandaag deden we het wat rustiger aan. De eerste EVA startte pas om 9:40.

De vermoeidheid, de hoge druk en de lage vochtigheid, laten zich voelen. Na het ontbijt hielp ik de crew bij de suit-up en daarna heb ik met Victoria terug een drietal waterstalen geanalyseerd op geleidbaarheid en zuurstofgehalte. In een bodemstaal werden nog enkele zaden geplant zoals Rucola en nog wat basilicum.


Karon, Aster en Leandro gingen op excursie richting Cactus road. Vele wegen zijn door de jaren heen niet meer herkenbaar geworden. Enkele van de EVA's besteden we aan het opnieuw in kaart brengen van de routes en waypoints via GPS en satellietbeelden.

Ik was in de tweede EVA crew ingedeeld samen met David en Victoria. Wij deden de route die de andere crew gisteren had gedaan en onderzochten Bupree Dinosaur Creek op zoek naar dinosaurus beenderen. We vonden er tot nog toe geen maar er zullen volgende week nog pogingen ondernomen worden. Bij de uitstap ondervonden we nogmaals hoe moeilijk het werken is in de ruimtepakken.

Rijden met de ATV's in de zon heeft een heel beperkt zicht en de wandelingen zijn heel uitputtend. In de kortste keren beslaat je vizier en zie je bijna niet meer waar je loopt. Ook is het moeilijk inschatten hoeveel onderkledij je moet dragen. Op de ATV is het koud, tijdens de wandeling heb je dan weer veel te warm en zweet je heel veel. Toch denken we om volgende week eens een grote EVA te voet te doen. Om te testen hoe zwaar het werken is en hoelang we dit kunnen uithouden.
Vandaag testte ik ook een mini camera op mijn helm. De batterij was echter te weinig opgeladen om beelden te kunnen maken, maar morgen proberen we opnieuw.

Vanavond was het gezellig aan tafel. We namen uitgebreid de tijd om te dineren en zijn daarna nog eens gaan sterrenkijken. Ongelooflijke mooie sterrenhemel. Met veel moeite kan je de sterrenbeelden onderscheiden omdat het hier pikdonker is en er geen lichtvervuiling heerst. Aster ondernam een poging om foto's te nemen. We hopen volgende week de telescoop eens te gebruiken.
Vandaag dus niet veel nieuws te vertellen, maar soms moet er wat rust ingebouwd worden en dit enkel en alleen voor de veiligheid. Morgen staan opnieuw een tweetal verkennings EVA's gepland. Ik zal met David en Leandro in de voormiddag nog enkele locaties bezoeken voor bodemstalen en daarna nog efkes doorrijden naar Cactus Road omdat de route nog niet helemaal in kaart gebracht is. In de namiddag volgt er nog een kleine uitstap met Karon, Aster en Victoria. Maar lang zal dit niet duren want we willen er een gezellige Kerstavond van maken. En voor één keer zullen de dagelijkse rapporten aan Mission Support een beetje moeten wachten. Lekker eten zal er morgenavond niet bij zijn omdat we in non-cooking day zitten en dit betekent ruimtevoedsel, al hebben we wel enkele snacks gekregen met chocolaatjes en een stukje marsepein en kunnen we ook suikervrije popcorn maken. Hoe we zullen vieren? David liet het woord kareoke vallen. Ik hou mijn hart vast....

Aan iedereen en in naam van mijn crew een Zalige Kerst vanuit Utah (Mars).