maandag 26 december 2011

26 december Sol 9

Sol 9, negen dagen in de simulatie. Wat vliegt de tijd. Ontwaken na een ietwat onrustige nacht, veel lawaai van het luchtcirculatiesysteem.
Gisteren hebben we opnieuw naar de sterren gekeken. Als je hier uit de hab stapt dan zie je werkelijk geen hand voor je ogen. Van zodra je ogen aan de donkere nacht zijn aangepast zie je in één oogopslag de melkweg schitteren. Aster nam onderstaande foto.
In de verste verte geen lichtkoepel te zien. En vooral, de absolute stilte. Een echte verademing.  Straks moet ik terug naar het drukke stinkende België. Het land waar ze de fabrieken zomaar in je tuin komen te zetten. Meer en meer begin ik dat drukke stresserende gedoe te haten. Maar wat doe je daaraan.
Maar eerst nog een paar dagen genieten van deze missie.
Zoals ik had voorspeld ligt het tempo van de activiteiten in de tweede week veel lager. De reden: de hoogte en de vermoeidheid. Eerste EVA was vandaag gepland omstreeks 8:30am maar ging pas van start om 9:50am. Leandro had lekkere pannekoeken gebakken en het ontbijt duurde dan ook iets langer. In cooking day zijn er iets meer mogelijkheden.

De eerste EVA, nr 14, bestond aanvankelijk uit  Karon, David en mezelf, maar Karon besloot nog wat in het lab te werken. Sinds een paar dagen is zij bezig met het kweken van bacteriën uit de genomen bodemstalen. Vandaag heeft ze 8 stalen toegevoegd met een incubatie periode van 48 uur. Bedoeling is te zoeken naar extremofielen. In het labo hebben we hiervoor een oven  ter beschikking. Karon zou pas deze middag aan de tweede EVA deelnemen.

Ik was dus vandaag met David alleen op stap om grondboringen te doen, stalen te nemen en de bodemdichtheid te bepalen. Ik nam een bodemstaal voor OVAM, zij hadden hadden ons hiervoor van speciale kokertjes voorzien. De stalen zullen in België verder onderzocht worden.

Om de foto's te nemen had ik mijn statief meegenomen op de ATV. Ditmaal werkten we in de omgeving van de zogenaamde North Pinto Hills.
Even verder plaatsten we de ATV's op een veilige plaats en deden nog een stuk te voet naar de rand van de Canyon. Opnieuw een fenomenaal stukje natuur. We hebben er efkes de tijd genomen om van het zicht te genieten. Niet te beschrijven. Op een onverwachte plaats vond David versteend hout. Heel speciaal.
Op de terugweg namen we nog wat gelegenheidsfoto's van de indrukwekkende weg naar de hab. Je krijgt er nooit genoeg van. In deze voorhistorische natuur zie je er als het ware nog de dinosourussen rondlopen.
Aster checkte vandaag de experimenten die we gekregen hadden van Educational Innovations. Bedoeling is dat we de wetenschappelijke schoolexperimenten waarschijnlijk woensdag zullen demonstreren in de omgeving van de hab. Later daarover meer.
In de namiddag ging de tweede EVA van start met Karon, Leandro en Victoria. Zij gingen op verkenning op Olympus Mons, een grote heuvel niet ver van de hab.
Morgen voormiddag zal ik nog enkele waterstalen analyseren die we op 24 december genomen hebben in de rivier op Muddy Creek. De tijd ontbrak me om dit eerder te doen. Van alle stalen die we genomen hebben worden de coördinaten verzameld en op satellietkaart ingebracht. Eind deze week krijgen we alle gedetailleerde kaarten van David. Heel interessant.
Morgen terug twee EVA's. Vandaag kregen we een herbevoorrading van brandstof voor de ATV's. We hebben nu genoeg tot het einde van de missie. In de voormiddag Leandro, Karen en Victoria. In de namiddag David, Aster en mezelf. Doel, nog enkele bodemstalen nemen voor David en voor OVAM. Ik zal dus in de voormiddag mijn waterstalen kunnen analyseren. Opnieuw een drukke maar interessante dag. Good night from Utah.