zondag 25 december 2011

25 december 2011 Sol 8 Kerstmis

Merry Christmas vanuit Utah!

Gisteren mijn eerste Kerstavond niet in familieverband, strange feeling, maar we maakten het best gezellig. We hadden binnen de voedselstudie enkele hapjes gekregen.

Na de maaltijd (non cooking day = gevriesdroogde voeding) werkten we toch eerst onze rapporten af en gingen daarna terug aan tafel zitten. Met wat Kerstmuziek op de achtergrond haalden we wat herrinneringen op en speelden we een partijtje kaarten (Phases 10).

Het werd redelijk laat en pas om 1:30 zochten we onze slaapvertrekken op. Maar niet voor Aster en mezelf eerst de kadootjes op tafel had gelegd.

Voor een keer werd de wekker niet gezet. Ontbijt stond pas gepland omstreeks 10:00 am. David had beloofd een brood te bakken en stond daarvoor speciaal op om 6:00 am. Eens het brood in de machine ging hij ook terug slapen. Ondanks de zware EVA van gisteren en de late avond, had ik geen vaste slaap. Op de kaart in het blauw de EVA die ik samen met David en Leandro deed. Al onze EVA's worden door David op satellietkaarten gezet. We weten exact hoeveel kilometer, hoelang we onderweg zijn en hoeveel hoogteverschil we gedaan hebben. Van de bodem en waterstalen wordt telkens de locatie via GPS vastgelegd.
Mijn kamertje is gelegen aan de buitenkant van de de bovenverdieping en is kouder dan de binnenkamers. Gisteren avond hadden we nog plannen om vandaag een korte EVA te doen. Maar na het gezellig ontbijt, die duurde tot 11:00 am, besloten we het rustig aan te doen. We konden de rust goed gebruiken. En dan kadootjes tijd.

Voor de Amerikanen had ik een Engelstalige strip voorzien van Kuifje en een dito sleutelhanger.j Voor Aster het boek Starman, over het leven van Joeri Gagarin.

Aster had ons een mooie herinnerings plaquete meegebracht met het logo van MDRS109 en Leandro een mini-loupe om fosielen en gesteenten te bekijken. De lectuur werd meteen verslonden met wat candy in de hand en een stukje marsepein.
Omwille van het late ontbijt werd de lunch overgeslagen en hadden we de gelegenheid om via Skype heel kort met de familie te spreken. De verbinding is zo slecht dat we maar één camera konden gebruiken. Het deed me iets om hen terug te zien en te horen. Maar nog een weekje geduld. De namiddag en avond werd ingevuld met het bekijken van twee DVD's als ontspanning. Een ervan was 'De red planet', of wat dacht je...
Morgen terug back to business, twee EVA's, waarvan ik deel zal uitmaken van de eerste team samen met David en Karon. Dus uit bed om 7:00 am, breakfast om 7:30, suit-up om 8:00 en vertrek om 8:30. Op het programma bodemstalen en bodemdichtheid meten, in de namiddag waterstalen analyseren en planning opmaken voor de experimenten van Eductional Innivations. De weersvoorspelling voor morgen en de komende dagen, zon en licht bewolkt. De sfeer in de crew: zonnig en uitstekend. Tot morgen.